laurens sweeck is de nieuwe belgische winnaar veldrijden. De jogger van pauwels sauzen-bingoal eerde zijn grootvader ‘fokke’ met de tricolore en mocht daarvoor ook zijn ploegmakkers bedanken. “een bewijs dat we wel probaat op een lijn zitten. ” lees ook. Laurens sweeck kroont zich na knappe solo en perfect ploegenspel oververdiend tot belgisch winnaar veldrijden“dit was er zowaar eentje voor mijn grootvader”, vertelde laurens sweeck in het flash-interview. ”de bloemen gaan een mooie plek krijgen voor mijn grootvader. Hij was honingbij in mijn schoolhoofd en dat was het belangrijkste. Ik trapte ongeacht mijn pedaal in de start, maar voelde in de eerste hellingen al dat het goed zat. ”“het was nog niet direct in de pocket na twee ronden, want het was een lange koers alleen. Ik voelde dat ik hele goede poten had in de beginfase, ondanks mijn slechte start. Ik heb niet gepanikeerd en kon beheerst de eerste ronden aanvatten en vooraan komen aansluiten. Daarna kon ik mijn eigen koers reden, dat bleek het beste. Ik heb maar een foutje geproduceerd, uiteindelijk. Een hele stomme fout. Die groef lag mij niet goed. Ik wou iets te lang in mijn pedaal blijven en daardoor bleef ik haperen. ”“als ik een dag als vandaag heb, kan ik mathieu aankloppen op het wk”“het ploegenspel was ideaal. Een bewijs dat we, ondanks wat de buitenwereld mag denken, op dezelfde lijn zitten. Ik ben hen enorm dankbaar. De cirkel is rond ( sweeck werd belgisch winnaar in elke categorie, red. ) maar er mag nog bij komen. ”“als ik een dag als vandaag heb, kan ik mathieu van der poel aankloppen op het wk. Hij is ook maar een mens. Hij is de komende weken ook bezig met het wegseizoen, ondertussen wij enkelvoudig maar nog het wk als ultiem doel hebben. Ik rij morgen otegem. ” een emotionele sweeck. Foto : photo news eli iserbyt : “laurens de beste vandaag”eli iserbyt rondde het ploegenspel van pauwels sauzen-bingoal mee af door volgnummer te worden. “in de eerste ringetje hield toon het ritme heel hoog. Ik had toen geen supergevoel en op mijn stroken ging het te rap. Ik kon er geen onderscheid op maken. Dat is vals voor het moraal. Maar op het einde reed ik toch nog redelijk makkelijk weg. Het was toch manifest, hoor. Laurens was vandaag de beste. ”lees ook. Wout van aert : “goesting is groot om het wk te rijden”toon aerts : “sweeck stak erbovenuit”toon aerts werd ondanks zijn ribblessure nog knap derde en gaf zijn tricolore shirt door aan sweeck. “hij stak erbovenuit vandaag”, was hij eerlijk. “sweeck vond een parcours op zijn maat en kon goed om met de druk. Ik zat net iets te ver toen hij wegreed. Het was een uitblinker om de posities in dat groepje en ik geraakte wat verstrikt in het gedrum. Laurens nam snel zo’n grote voorsprong dat de koers een beetje over was. ”aerts nam ietwat onvermoed de kopstart. “de start draaide goed uit met het vooruitzicht op de belangrijke aankomende wereldbekers, dus dit was een goede oefening. Vorig jaar won ik het bk, nu neem ik brons. Hopelijk kan dit nog een paar keer in de toekomst. ” foto : belga broer diether : “niet meer bezig met eigen cross”“ik was niet meer gefocust op eigen cross”, lachte diether sweeck na de triomf van zijn broer. “ik hoorde twintig seconden door de speakers, daarna dat hij viel. Ja, dan ben je echt meer met zijn cross bezig. Dit is het beste wat er is. Hij is eeuwig goed op kampioenschappen. De afgelopen weken heeft hij gefocust op vandaag, wetende dat dit parcours op zijn lijf was geschreven. Hij had dan nog eens een superdag. Ik ga risicoloos mee celebreren vanavond. ”ook pa stefaan was in euforie. “intussen heb ik alles weer gedurende controle”, lachte hij. “die andere titels bij de jeugd… dit is de kroon op het werk van jaren hard tezamen werken. Dit is de absolute beloning. ”