lopend een kwartier zat ik mijn zitmeubel te afwachten op een telefoontje van am-lien nguyen, woordvoerster van niet minder dan herman van rompuy. Zij ging dan op haar onderhoudsbeurt mij doorverbinden met de voormalige omvangrijke baas van de europese raad. De voormalige voorzitter van de raad had tijd vrijgemaakt in zijn drukke zakagenda om met mij te spreken voor persinfo. Ik wil u aanvankelijk en hoofdzakelijk bedanken dat u wat tijd wil gebruiken voor mij. Hoe bent u echt in de staatsbeleid gerold en vanwaar kwam die overgave? ja, ik heb die uitkomst al vaak gekregen en ik beantwoording daarop al lachend. Ik ben echt in de staatsbeleid geboren. Ik heb steevast die belangstelling van heel jong gehad. En kijk, we zijn zowat 60 jaar later en het is nog steevast zo. U heeft gevari\xeberde mentoren gehad. Van wie heeft u het meest deun? eén van de meest belangrijke, die niet zo bekend is, is de vroegere minister van staat en de laatste voorzitter van de cvp-psc, robert houben. Een gigantisch schrandere man die ook een echte christendemocraat was. Toen ik zijn opvolger werd als kop van de studiedienst van de cfp, leerde ik hem beter kennen. Wij hebben heel veel en hele lange gesprekken gehad. Ik heb ook vreselijk veel van hem geleerd. Iemand wie ik ook heel erkentelijk voor ben is leo tindemans, de vroegere eerste minister. De derde man waarvan ik vreselijk veel heb van deun is jean-luc dehaene. Die eerste minister was in de regering, toen ik vicepremier was. Zijn wijze van staatsbeleid was op een pragmatische en op een no-nonsens wijze, maar steevast met het algemeen belang voor ogen. Dat zijn drie mensen in de staatsbeleid, waaraan ik veel te erkentelijkheid heb. Vindt u het niet spijtig dat u maar één jaar minister-president van belgië was? of was de kans om voorzitter van de europese raad veel te groot om het laten lag? wel, ik heb aanvankelijk al de pogingen van mij afgehouden om voorzitter van de raad te worden. Daar ik vond dat ik als eerste minister van belgië op dat tijd, zowat onmisbaar was. Ik heb naderhand gezien gelijksoortig gekregen, nadat ik ben weggegaan einde november. De regering is in april gevallen en dan is er een lange laagconjunctuur van meer dan 500 dagen geweest. Toen ik aan de toenmalige franse voorzitter nicolas sarkozy zei, dat ik hier louter kan opstappen als minister-president, wanneer hij mij kan verzekeren dat alle europese voormannen achter mij staan. De dag erna in november 2009 belde hij mij op, om te zeggen dat ik alle stemmen zou hebben. Dan kon ik het natuurlijk niet weigeren. Was dit het record van uw carrière? ja, ik denk dat niemand in de belgische of zelfs in de europese staatsbeleid, iets meer kan dromen dan voorzitter van de europese raad te zijn. Ik heb dat ook met volle opinie vijf jaar gedaan. Trump nieuwe voorzitter van amerika, marine le pen één van de favorieten om françois hollande op te navolgen, rodrigo dutarte nieuwe voorzitter van de filipijnen en de brexit ook. Wat trekt de mensen om zo’n personen te stemmen? in verband met europa. Zou dat wellicht kunnen door de omvangrijke toestroom van migranten? we scheppen een moeilijke periode door niet louter in europa, maar in heel de wereld. De keuze van trump duidt goed aan, dat de problemen die wij in europa hebben van migratie, terrorisme en groeiende project afstammen. Al die typische europese problemen, vind je ook iedereen back aan de andere kant van de atlantische oceaan. We moeten goed oppassen, dat wat we iedereen in de voorbije tientallen jaren hebben opgebouwd, niet overboord gooien. We moeten ook oppassen dat we onze symbiose niet helemaal uit elkander laten openscheuren, door mensen tegenstrijdig mekaar op te zetten. Als de amerikaanse voorzitter alle mexicanen verkrachters noemt, bij wijze van spreken. Hij wakkert echt racisme, tribalisme, nationalisme aan. Vroeg of laat als we dat niet onder controle krijgen, kan dat zelfs leiden tot oorlog. Ik was recentelijk bij een franse diplomaat, die een manifestatie in londen had van alle fransen die in londen wonen. Waar de uitkomst werd pretenderen of zij het prooi koopwaar van racisme in de laatste inweken, maanden. Een soort discriminatie hebben moeten ondergaan, en alle 150 werkstaking hun vinger op. Men creëert een symbiose die onderdrukt is. Dat baart mij heel veel zorgen. Hoe ziet de toekomst eruit voor de europese unie en euro? ik denk dat de euro heel stevig en heel sterk is. De euro is sinds vier jaar uitgezonderd elk gevaar. De europese unie zelf, heeft na de brexit natuurlijk een klap gekregen, maar alle europese landen begeren in de unie te blijven. De unie is niet bedreigd door mogelijke nieuwe exits. Men heeft zelfs gezien, dat na de brexit de houvast voor het eu-lidmaatschap in tal van landen heel sterk is gestegen. Ik ben echt heel gerust in de toekomst van de europese unie. Wat niet wilt zeggen dat wij niet een tal van maatregelen moeten gebruiken om de unie te versterken. Door de mensen te bewaren tegenstrijdig illegale immigratie, terrorisme, klimaatveranderingen, oneerlijke mededingers op de arbeidersmarkt enzovoort. We moeten gemeenschap meer zelfverzekerdheid aanreiken en bewaren tegenstrijdig negatieve ontwikkelingen. Met wat houdt u zich bezig deze dagen? ik geef les aan zowat vier universiteiten, veelvuldig zo’n 15 uur per jaar. Ik spreek ook overal ter landen om de europese afdingen te verdedigen. Ik ben ook een onbetaalde voorzitter van een studiecentrum, die zich specifiek met europa bezighoudt. Ik heb echt nog werk toereikend, dat is geen probleem. U bent van sint-genesius-rode. Wat vindt u echt zo mooi aan het pajottenland? we hebben hier een heel mooie gemeente. Een groot deel van de oppervlakte is het zoniënwoud, één van de grootste bossen van west-europa. Onze administratief district is ook heuvelig, we vermeld het ook de brabantse ardennen. We verblijven hier ook heel dicht bij stad, maar in een landstreek waar inborst nog alle kansen krijgt. Is er een voorschrijven tijd waar u graag naartoe gaat in uw vrije tijd in het pajottenland? echt niet. Ik rij veel met de rijwiel, maar dat blijft begrensd hier in de streek. Ik ben echt heel blij wanneer ik thuis kom.